A választások nem mondhatni, hogy nem várt eredménnyel zárultak. Egyenes út vezetett idáig, melyet maguk az MSZP-s képviselők köveztek ki. Ahogy én látom, három fő ok vezetett ide.

Az első az őszödi beszéd, és annak utóélete. Úgy gondolom, hogy nem is maga a szöveg, a stílus, amit és ahogy Gyurcsány mondott, hanem ami hatása lett. Az MSZP-s képviselők rég nem látott egységben menekültek Gyurcsány közeléből. Mentette mindenki saját magát, vezérüket pedig minden szívfájdalom nélkül odavetették a jobboldal elé koncnak. Tán azt gondolták, hogy míg Gyurcsányon rágódnak, addig őket békén hagyják. Ez, mint később kiderült, nagy tévedés volt... Az amúgy is gyorstüzelő jobboldali politika és média persze kánonban zengedezte a kiragadott félmondatokat és szavakat, némelyik azóta szállóige is lett.

Próbáljuk meg kicsit a választók szemével nézni azt az időszakot! Mit látott, mit hallott a nagyérdemű?

Szocik: Javul az ország, eredmények, autópályák, kilábalás, stb.

Gyurcsány Őszöd: hazudtunk éjjel-nappal

Megoldás - talán - az lehetett volna, ha a választókat nem hagyják magukra és a jobboldal szónokaira, hanem az őszödi beszédet a helyére teszik. (Aki nem elvakult gyurcsányfób, az érti, hogy miről beszélt.) Csakhogy a "korábbi eredmények" és "hazudtunk" kombót nem választották szét, ez így rögzült az emberek fejében, amit a választási kampányban a FIDESZ jól ki is használt.

A bejegyzés trackback címe:

https://crocuta.blog.hu/api/trackback/id/tr592102986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása